102
Christoffel Agterberg. Hij is gedoopt op 01-01-1790 in
Utrecht(Utr.). Christoffel is overleden op 15-02-1858 om 08:00 in
Stad Ommen(Ov.)-(Ommerschans), 68 jaar oud [
bron: Overlijdensregister Stad Ommen 1858; akte nr.33].
Notitie bij overlijden van Christoffel: Overlijdensregister Stad Ommen 1858; akte nr.33
Op heden den zestienden Februarij achttien honderd acht en vijftig verschenen voor ons Alexander Carel Bouwmeester Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Stad Ommen David Bierwolf oud één en veertig jaren zaaloppasser en George Frolich oud zeven en vijftig jaren veldwachter beide wonende in deze Gemeente; dewelke ons hebben aangegeven dat Christoffel Achterberg oud acht en zestig jaren, kolonist weduwenaar van onbekend zoon van Christoffel Achterberg en van Everdina de Vriend beide overleden geboren te Utrecht en wonende te Haren op den vijftienden dezer des morgens te acht ure, in het huis, staande in de Ommerschans overleden is.
Van welke aangave wij deze akte hebben opgemaakt, die, na gedane voorlezing, is geteekend, door ons en gemelde comparanten.
w.g.
D.Bierwolf G.Frolich A.C.Bouwmeester.
Notitie bij Christoffel: Bron:Huwelijksbijlagen ’s Hertogenbosch 1820:
akte d.d. 18-05-1820
In Naam des Konings
De Regtbank van eersten aanleg zitting hebbende te ‘s Hertogenbosch.
Geziern het Rekest van dezelve gepresenteerd door den Prokureur de Bergh voor Christoffel Agterberg opperman wonende te ‘s Hertogenbosch, houdende verzoek om homologatie der daarbij gevoegde akte van bekendheid, waarvan den inhoud volgt:
Het jaar achtien honderd twintig den tienden Mei, des voormiddags ten half elf ure, voor ons Johan Christoffel Marggraff, Vrederegter van het Canton ‘s Hertogenbosch, Provincie Noord-Braband, geadsisteerd van onzen Griffier ter kamer van onze gewone zittingen op het Stadhuis dezer Stad is verschenen:
Christoffel Agterberg, opperman wonende te ‘s Hertogenbosch, oud dertg jaren.
Welken ons te kennen gaf dat hij voornemens zijnde, zich in het huwelijk te begeven. daartoe ingevolge het bepaalde bij art. 70 van het Burgerlijk Wetboek, benoodigd heeft overteleggen bewijs van deszelfs geboorte, dan waartoe hij zich buiten staat bevindt,aangezien volgens Certificaat ven den Heere Burgemeester der stad Utrecht (aan ons Overgelegd) alwaar hij vermeende op den eersten January 1700 negentig, geboren te zijn, daarvan op de Geboorte en Doop-Registers der onderscheiden gezindheden, geene aantekening wordt gevonden.
Dat zeer apparrent van deszelfs geboorte ook nimmer aangifte is gedaan, uit hoofden hij Comparant buiten huwelijk zoude zijn verwekt, bij Christoffel Agterberg, en Pieternella Everdina de Vriend, welke zich tijde zijner geboorte te Utrecht zouden hebben bevonden, of welligt aldaar hun domicile hadden.
Dat hij Comparant gezegde zijne ouders nimmer dan bij naam heeft gekend, dat hij kort na zijn geboorte op de Bilt nabij Utrecht is besteed geworden, en naderhand in laatst gemelde stad bij zekere vrouw Spruyt bij welke hij tot op zijn veertiende jaar, als wanneer hij in Dienst getreden is, is verbleven, zonder dat hij comparant iets naders of meer bepaald, zoo ten aanzien van zijne geboorte als van deszelfs voornoemde Ouders, als welke zich zijner nimmer hebben aangetrokken, heeft vernomen.
Waarom hij Comparant van ons was verzoekende dat wij daar in wilden voorzien door een acte van bekendheid, om daardoor het hem ontbrekende bewijs van deszelfs geboorte aan te vullen, ten welken einde hij verklaarde zich ingevolge onze mondelinge bepaling, te hebben doen verzellen van zeven getuigen, welke hij vermeende het door hem geposeerde te zullen kunnen bevestigen en zijn mitsdien voor ons verschenen
1e. Elisabeth van Rasveld, weduwe in eerste huwelijk van Johan Philippus Reyts, en in tweede huwelijk Echtgenote van Adolph Ormi, zonder beroep, oud drie en vijftig jaren.
2e. Adolph Ormi, schoolonderwijzer, oud vier en zestig jaren.
3e. Hermanus Kuhnen, Timmerman, oud vijf en zestig jaren.
4e. Bernardus Werner, kleerenmaker, oud drie en vijftig jaren.
5e. Christina Allers, Huisvrouw van Johannes Matthijs Reyts, naaister, oud drie en dertig jaren
6e. Johannes Hellings, oppasser, oud twee en vijftig jaren.
7e. Carolus Werner, kleerenmaker, oud zeven en veertig jaren
allen te ‘s Hertogenbosch woonachtig.
Welke ons verklaard en bevestigd hebben, zeer wel te kennen den Requirant Christoffel Achterberg en dat zij meermalen van denzelven gehoord, en het daarvoor gehouden hebben, dat denzelven vermeende geboren te zijn te Utrecht, den eersten January 1700 negentig, zonder dat daarvan echter op de Registers van geboorte en Doop dier Stad, eenige aantekening was te vinden.
Dat zeer apparent, van deszelfs geboorte ook nimmer aangifte was gedaan, uit hoofde hij Requirant buiten huwelijk zoude zijn verwekt bij Christoffel Agterberg en Pieternella Evedrina de Vriend, welke zich ten tijde van deszelfs geboorte te Utrecht zouden hebben bevonden, of welligt aldaar hun domicilie hadden.
Dat hij Requirant zijne Ouders nimmer dan bij naam had gekend, dat hij kort na zijne geboorte op de Bilt nabij Utrecht was besteed geworden, en naderhand in laatstgemelde stad, bij zekere vrouw Spruyt, bij welke hij tot op zijn veertiende jaar, als wanneer hij in dienst getreden was, was verbleven, zonder dat hij immer iets naders of meer bepaald, zoo ten aanzien van zijne geboorte, als van deszelfs genoemde Ouders, als welke zich zijner nimmer hadden aangetrokken, had vernomen.
Gevende voor redenen van welwillendheid de eerste getuigen, als den Requirant als kind gekend hebbende, ten huize van voornoemde weduwe Spruyt, te Utrecht, binnen welke stad, haren overledenen Echtgenoot Johan Philippus Reyts, destijds soldaat, in guarnisoen lag, en alwaar zij zich met denzelvener bevondt.
Dat dit omstreeksden jare 1793 of 1792 moet geweest zijn, en dat den Requirant op die tijd ongeveer drie a vier jaren oud was en de zes overige getuigen, als den Requirant sedert een geruimen tijd gekend, en dagelijkschen omgang met hem gehad hebbende.
Verklarende wijders alle de getuigen dat zij zich volkomen overtuigd houden dat de Requirant om de boven aangevoerde redenen buiten de mogelijkheid is, bewijs van deszelfs geboorte te produceren.
Van welke verklaring in bevestiging wij vrederegter hebben opgemaakt acte, om de strekken voor behoorlijke bekendheid als naar regten, en zulks ingevolge een Certificaat door Heeren Burgemeesteren der stad ‘s Hertogenbosch op den zevenden April 1800 twintig, afgegeven, constaterende den behoeftigen staat van den Requirant.
En hebben de Requirant en alle de Getuigen, deze met ons beneffens onzen Griffier onderteekend.
‘s Bosch, plaats, dag, maand en jaar als boven.
Geteekend C.Agterberg, Elisabeth Ormi, A.Ormi, Hermanus kuhnen, B.Werner,
Christina Albers, Johannes Hellings, C.Werner. J.C.Marggraff, W.P.Hubert Griffier.
Geregistreerd gratis, te s’Bosch den twaalfden Mei 1800 twintig, Deel 10, folio 109,Vak 5
getekend/ Rits
Voor eensluidende Expeditie
De Griffier van het Vredegeregt te ‘s Bosch /geteekend/W.P.Hubert.
Gezien de schriftelijke conclusien van Den Heer Officier houdende:”Pro se fiat
homologatie ut petitur”
En aangezien voorgeschreve akte van bekendheid met inachtnemen de formaliteiten
bij de wet voorgeschreven is opgemaakt.
De Regtbank voornoemd Homologeert voorgeschrevene akte van bekendheid ten einde
aan voornoemde Christoffel Agterberg te kunnen dienen daar en zoo het behoord.
Aldus gedaan te ‘s Hertogenbosch den 18 Mei 1820, bij de Heeren Mr.van den
Horst, President, van Son en De Jong, Regters.
geteekend Van der Horst
In kennisse van mij Griffier
(geteekend) Levisse
Voor Expeditie de Griffier der Regtbank voornoemd
Levisse
Bron:Huwelijksbijlagen ’s Hertogenbosch 1820:
Acte m.b.t. Nationale Militie
Gehoord het gerapporteerde op de Rekeste van Christoffel Achterberg, geboren te Utrecht den 1sten January 1788, wonende te ‘s Hertogenbosch, te kennen gevende dat hij geen deel aan de loting voor de Landmilitie van den Jare 1814 kunnen nemen, daarbij in dienst der franschen geweest zijnde eerst met September van gezegden Jare is terug gekeerd; dat hij als nu voornemens zijnde zich in het huwelijk te begeven, niet kan produceren het bewijs van aan zijne verpligting ten aanzien der Nationale Militie te hebben voldaan, verzoekende dienvolgens van die verpligting te worden gelibereerd.
Gezien het hierop ingewonnen bericht van Burgemeesteren der Stad ‘s Hertogenbosch.
En in aanmerking nemende dat ingevolge Besluit van den Heere Staatsraad Gouverneur dezer Provincie van den 30 July 1817 /Provinciaal Blad No.98 genomen op grond eener missive van Zijne Excellentie, den Heere Minister van Binnenlandsche Zaken, van den 16 dien maand No.17 van personen welke tijdens de ligting van den Jare 1814 in vreemden dienst of uitlandig waren, geene bewijzen van voldoening aan die ligting kunnen wordengevorderd; als moetende dezelve gerekend worden niet tot die ligting te hebben behoord.
Geven aan den rekestrant te kennen dat hij zijn voorgenomen huwelijk kan voltrekken zonder produktie van het Certificaat cermeld bij Art.197 der wet op de Nationale Militie.
Een afschrift dezes zal aan den Suppliant worden uitgereikt tot dispositie op zijne Rekeste; en gelijk afschrift aan Heeren Burgemeesteren van‘s Hertogenbosch gezonden worden, tot informatie en nasigt.
‘s Hertogenbosch April 1820
De Gedeputeerde Staten voorn.
(geparafeerd) B.J.Holvoet
Uit:
Stam Boek
van de Onder Officieren en Manschappen
van mindere Graden van het
1e Bataillon Jagers
Van 1816 tot 1950
Christoffel Agterberg geboren te Utrecht 1 jan. 1787
laatstelijk gewoond hebbende te Boxmeer
Bij zijne aankomst bij het Korps
lang 1 ellen, 6 palmen, 2 duimen
Aangezigt Lang
Voorhoofd Hoog
Oogen Bruin
Neus Ordinair
Mond Idem
Kin Spits
Haar Donkerbruin
Wenkbraauwen Idem
Merkbare teekenen Een stijve hand
Wanner en op welke wijze bij het KORPS gekomen
en omschrijving van zijn aangaan akkoord:
Op den 13e November 1830 vrijwillig
geengageerd als Jager voor een onbepaalde tijd en handgeld.
Wanneer en op welke wijze afgegaan:
Den 10e Juli paspoort wegens lighaamsgebreken.
Adressen:
| |
In 1824: den Bosch; Putstraat;wijk E no. 214. [bron: Geboorteacte den Bosch 8.6.1824 |
| [bron: Geboorteacte den Bosch 8.6.1824] |
| |
In 1858 als kolonist te Ommerschans- Gemeente Stad Ommen. |
| [bron: Overlijdensregister Stad Ommen 1858; akte nr.33] |
Beroep:
| |
In 1824: Oppaser in het Huis van Reclusie en Tuchtiging. |
| [bron: Geboorteacte den Bosch 8.6.1824] |
Hij trouwde, 30 jaar oud, op 01-07-1820 in
’s-Hertogenbosch(N.B.) [
bron: Huwelijksregister s’ Hertogenbosch 1820;aktenr.63] met de 26-jarige Cornelia Surtel(Sutler).
Notitie bij het huwelijk van Christoffel en Cornelia:
Stadsarchief den Bosch;huwelijken 1820:
In het jaar een duizend acht honderd en Twintig, den eersten dag der Maand
July des middags ten twaalf uren, voor ons Burgemeester der Stad ‘s Hertogenbosch, gecommiteerd tot Beämbte van den Burgerlyken Stand, geadsisteerd met een der Stads Secretarissen zijn verschenen
Christoffel Agterberg, arbeider,Jongman,oud negen en twintig jaren, geboren te Utrecht, Provincie Utrecht,den eersten January zeventien honderd negentig, wonende alhier Provincie Noordbraband, meerderjarige natuurlijke zoon van wijlen Christoffel Agterberg en van wijlen Pieternella Everdina de Vriend zijnde de geboorte van den contractant bevestigd bij akte van bekendheid, opgemaakt voor den heere vrederegter van het Kanton ‘s Hertogenbosch, den tienden Mei dezes Jaars, geregistreerd gratis den twaalfden daaraanvolgende, gehomologeerd door de regtbank van eersten aanleg zitting houdende binnen deze Stad, den achttienden derzelve maand, geregistreerd gratis den drie en twintigsten daaraanvolgende van het overlijden beyder ouders; is mede geprocureerd bij akte van bekendheid, opgemaakt voor welgemelde heer vrederegter, den tienden der Maand Mei deze jaars, geregistreerd gratis den twaalfden daaraan volgende zijnde by het besluit der Edele Groot achtbare heeren Gedeputeerde Staten dezer Provincie, den veertienden April deze Jaars Litteres H.M.H. verklaart, hij contractant in het huwelijk kan worden opgenomen zonder productie van het certificaat, bij artikel Hondert Zeven en negentig bij de wet op de nationale militie gevordert.
en Cornelia Surtel, dienstmeid, jonge dochter
oud zes en twintig jaren, geboren te Dordrecht, Provincie Zuidholland, den elfden december zeventien honderd drie en negentig,wonende alhier, Provincie Noordbraband, meerderjarige Dochter van wijlen Pieter Surtel overleden aldaar den elfden January een duizen acht hondert en een is van Cornelia ‘t Hooft particulier wonende te Rythoven, kanton Eyndhoven, Provincie Noordbraband is verschenen tot het voltrekken dezes
zoo als blijkt uit derzelver akte van toestemming gepasseerd voor Simon de Vries, openbaar Notaris , residerende te Waalre, kanton in Arrondisement Eindhoven in tegenwoordigheid van getuigen den eersten April dezes jaars behoorlijk geregistreerd en
gelegaliceerd dewelken ons verzocht hebben, tot het voltrekken van hunlieder voorgenomen Huwelyk, overtegaan:
waarvan de afkondigingen in deze Gemeente, zonder eenige verhindering, zyn geschied, overeenkomstig de Wet, te weten de eerste op Zondag den negenden april dezes Jaars
en de tweede op Zondag daaraanvolgende den zestienden derzelve Maand
Geene tegenkanting tegen dit Huwelyk ons bekend zynde, regt doende aan hunne vordering, naar voorlezing te hebben gedaan, ingevolge de Wet, 1º. van de Huwelyks-Afkondigingen, gedaan binnen deze Stad.
Van de akte van bekendheid hierboven gerelateerd verklarende de geboorte van den contractant 3° van de akte van bekendheid mede hierboven aangehaald constaterende het overlijden zijne ouders,
4° van het besluit van heeren Gedeputeerde staten over trouwen hierboven omschreven
waarbij de contractant wordt toegestaan het aangaan van huwelijk zonder gehouden te zijn over te leggen het certificaat, bij artikel honderzeven en negentig der wet op den Nationale Militie gevorderd hebbende, de contractant met Eede verklaard, dat de plaats van overlijden en laatste verblijf zijner grootouders aan hem onbekend is en de hierna genoemde getuigen affirmeren mede met Eede dat, ofschoon zij de contractant kennen, der welken de plaats van overlijden en laatste verblijf van derzelfs grootouders ignoreren.
5° van het doopextract der contractante, 6° van het dood extract van haar vader, 7° van de akte van toestemming harer moeder, hierboven aangehaald hebbende de contracterende partijen en verder ook verklaard als vader en moeder van twee kinderen van het vrouwelijk geslacht in gevolglijk te wettigen, eerstelijke,Petronella Everdina Christina ingeschreven op de registers van geboorte dezer Stad,den zestienden February een duizend acht hondert en negentien en laatstelijk Cornelia Christina insgelijks ingeschreven op de registers van geboorte alhier den zevenden Maart dezes Jaars, beiden geboren van de contractante.
En eindelyk van het 6de Kapittel, Titel van Huwelyken van het vigerend Burgerlyk Wetboek, speciaal Artikelen 212, 213 en 214 van hetzelve, hebben wy Burgemeester voornoemd, na dat op de gedane afvraging of zylieden elkander, over en weder, tot Man en Vrouw waren nemende, door elk afzonderlyk bevestigend was geantwoord, verklaart, in naam der Wet, dat de Personen
van Christoffel Agterberg
en van Cornelia Surtel
door een Wettig Huwelijk zyn vereenigd.
Voor al het geen wij Burgemeester voornoemd, hebben gedaan opmaken deze tegenwoordige acte van Huwelyk, in bywezen van 1º. Coenraad Hoogenhuysen, gepensionneerd Sergeant geen nabestaande der contractanten oud vijftig jaren, 2º. Johannes het hart, Bakker geen nabestaande der contractanten oud vierenveertig jaren, 3º Pieter Hooykaas,Poppenmaker geen nabestaande der contractanten oud zeven en twintig jaren, 4º Johannes Berg, Turfdrager geen nabestaande der contractanten oud vier enveertig jaren, getuigen ten deze, alle wonende binnen deze Stad, en hebben de Contracterende partyen, der verdere Comparanten en Getuigen, naar gedane voorlezing, deze met en beneffens ons geteekend, behalve de contracterende partyen en laatsten getuigen, verklarende niet te kunnen schrijven.
Gedaan ten Stadhuize der Stad ‘s Hertogenbosch, Dag, Maand en Jaar als boven.
De Burgemeester der Stad ‘s Hertogenbosch,Beämbte van den Burgerlyken Stand,
handtekening onleesbaar
handtekeningen van In kennisse van C.Hogenhuysen handtekening onleesbaar
P.Hooykaas
Johannis het hart
C.Agterberg Secretaris
In de linkermarge nogmaals handtekeningen van
C.Agterberg;C.Hogenhuysen;P.Hooykaas;Johannes het hart,onleesbaar.
103
Cornelia Surtel(Sutler), geboren op 11-12-1793 in
Dordrecht(Z.H.). Zij is gedoopt op 20-12-1793 in
Dordrecht(Z.H.) [
bron: NH-Doopboek Dordrecht 1793.].
Notitie bij de geboorte van Cornelia: NH-Doopboek Dordrecht 1793:
1793
December
Dag Vader Moeder Kind
Der geboorte des doops
11 20 Pieter Surtel cornelia ’t hoofd NB.Cornelia (onëgt)
In linkermarge: NB. dit kind geëgt op last des kerkeraads 13 Febr. 1797; art.3 onleesbaar.
Cornelia is overleden op 15-12-1843 om 04:30 in
’s-Hertogenbosch(N.B.), 50 jaar oud [
bron: Overlijdensregister ‘s Hertogenbosch 1843.].
Notitie bij overlijden van Cornelia: Overlijdensregister ‘s Hertogenbosch 1843
In het jaar een duizend acht honderd drie en veertig
den Vijftienden der maand December,
zijn voor ons Wethouder der Stad ‘s Hertogenbosch,
Beambte van den Burgerlijken Stand, verschenen Hendricus
de Pauw Hospitaalmeester oud vier en vijftig jaar en
Johannes Philippus Ari, portier van het Hospitaal oud een
en veertig jaren beide wonende binnen deze Stad en geen
nabestaanden van de na te noemen overledene
welke aan ons verklaard hebben dat
alhier op heden om half vijf des morgens is overleden:
Cornelia Surtel van beroep werkster zijnde de weduwe van
Christoffel Agterberg in den ouderdom van vier en vijftig jaren,
geboren te Dordrecht Zuid Holland wonende binnen deze
gemeente op de Tweede Herven Wijk B Nummer Honderd
negenennegentig dochter van wijlen Pieter Surtel en van
mede wijlen Cornelia ‘t Hooft
en hebben wij hiervan de tegenwoordige Akte die,na voorlezing
is geteekend door ons en de beide aangevers.
w.g. de Pauw
Ari De Wethouder der Stad ‘s Hertogenbosch,
Beambte van den Burgerlijken Stand
onleesbaar
Beroepen:
| |
Bij overlijden werkster. |
| |
| |
Keukenmeid in het Tuchthuis. |
| [bron: Geboorteregister ’s Hertogenbosch akte d.d.16.02.1890] |